Bătălia de la Târgu Frumos, cunoscută și sub numele de ”Operațiunea Târgu Frumos”, a avut loc în anul 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în și în jurul orașului Târgu Frumos din județul Iași, Moldova, România.

S-au luptat forțele sovietice (Armata Roșie) și forțele Axei (Wehrmacht german și forțele române) și, potrivit istoricului german David Glantz, a fost în cadrul unei presupuse prime ofensive a Uniunii Sovietice Iași-Chișinev.

Tancuri sovietice T-34/85, începutul anului 1944

Despre ,,Bătălia de la Târgul Frumos”, cum o numesc americanii, s-a scris mai mult după 1990 și, în principal, din sursă germană. Puținele surse sovietice nu recunosc înfrângerea de la Târgul Frumos din aprilie-mai 1944, nu fac referire la ea și consideră că a fost o regrupare a frontului, dar vom vedea ce spun arhivele rusești când vor fi publice.

Un tanc german Grossdeutschland Tiger

Istoricii români se concentrează mai mult pe porțiunea de front Pașcani-Târgu Frumos, unde au participat si trupele române. La nord-est de Târgul Frumos, acolo unde a avut loc bătălia principală de tancuri în aprilie si mai 1944, au fost amplasate numai trupe germane si asta ar explica de ce ofițerii nemți, în amintirile lor, fac puține referiri la trupele române.

Să ne concentrăm asupra acestui sector al luptelor, luând ca reper hărțile de luptă alăturate, hărți după care, în timpul ,,Războiului Rece”, se preda ofiţerilor de la Academia ”West Point” din Statele Unite ale Americii un model de tactică de luptă, care arăta cum un număr mic de tancuri germane (circa 70 de blindate) au distrus aproximativ 200 de tancuri şi blindate sovietice.

Târgul Frumos era un nod important pentru trupele sovietice, cucerirea lui deschidea calea atât spre Iași, cât și spre Ploiești-București.

Dacă ne uităm cu atenție pe hărți, blindatele sovietice (evidenţiate cu săgeţi albe) au atacat Târgu Frumos, în mai multe rânduri, venind dinspre Republica Sovietică Evreiască Botoşani (creată atunci pentru puţin timp sub autoritatea Anei Pauker), prin punctele Pașcani- Ruginoasa, Balş-Cucuteni-Târgu Frumos.

Contraatacul avioanelor și al tancurilor germane (pe hartă cu săgeţi negre) s-a făcut prin învăluire, venind dinspre şoseaua Iași-Podul Iloaiei.

Pentru a evita încercuirea la Târgul Frumos armata sovetică s-a retras, primind în același timp ajutoare masive de blindate și cavalerie pe valea Bahluiului prin punctele Ulmi și Poleni.

Blindatele sovietice au fost prinse ca într-un cleşte de tancurile si avioanele nemțesti pe platoul de deasupra satului Ulmi, unde, în 10 mai, a avut loc bătălia principală. Cu linie neagră, continuă, este evidenţiată pe harta de război linia principală a frontului, care porneşte din Poleni-Ulmi-Cucuteni-spre Ruginoasa, după cum, linia frontului e redată cu linie galbenă pe fotografia actuală a satului Ulmi, în stânga se vede satul Podișu (Făcuți), în fundal, peste deal este Târgul Frumos, și mergând, punctat spre Cucuteni-Ruginoasa.

Linia frontului e redată cu linie galbenă pe fotografia actuală a satului Ulmi, în stânga se vede satul Podișu (Făcuți), în fundal, peste deal, este Târgul Frumos, și mergând, punctat spre Cucuteni-Ruginoasa.

 

Pentru aducere aminte, crucea sovetică și cea germană, precum și panoul cu ,,Bătălia de la Târgul Frumos „, din 1944, au fost incluse în Memorialul ”Ulmi-Poleni”

Consăteanul nostru, Mihai Munteanu (82 ani), la festivitatea de sfinţire a monumentului CRUCEA DIN HOTAR la 100 ani (1917-2017) declara:

,,Aveam cam 8 ani, când ne-am întors în sat din evacuare din zona Negrești, am văzut de la Movila Mare (movila tătară de deasupra satului Ulmi) multe tancuri şi maşini de război distruse. Războiul, la noi, a început prin venirea nemţilor, au săpat tranşee peste culmile dealurilor, au aruncat în aer podurile pe Bahlui. Ruşii au atacat pe valea Bahluiului, când nemții atacau cu avioanele, rușii se împrăștiau prin lutării, plutoane de femei soldate călare atacau cântând. Călăreţii ruşi, care aveau căciuli brumării cu fundul roşu, au atacat și butoaiele cu vin de la ferma Harapu… se retrăgeau cântând, legănându-se. Am văzut butoaielele împuşcate, curgând vinul pe jos în beciuri, le împușcau căutând rachiu.”

După 15 mai, frontul s-a stabilizat până la 22 august când sovIeticii au atacat decisiv rupând linia frontului.

V. Ciobanu