”Terminasem clasa a VI-a ( anul 1964 ) și în vacanța de vară am fost selectat, împreună cu două colege, să mergem în tabără la munte. Profesorul Hatură ne cheamă într-o zi la școală să venim pregătiți ca și cum vom merge în tabără, adică să avem uniformă, pantofi, treining, pantaloni scurți, teniși, geamantan si altele necesare pentru două săptămâni.

Atunci eu nu aveam decât cravata roșie de pioner, pantaloni scurți din monton, o pereche de teniși purtați, așa că am apelat la Costică, vărul meu, care era cu trei ani mai mare, și am împrumutat uniforma de elev, o pereche de pantofi, șapcă și cămașa de pioner. Le înghesui toate în valiză, valiza cu care a făcut armata bădia Mitică, mai pun acolo un ștergar de cânepă, două cămeși, rubașca din monton (un fel de pulover), o pereche de izmene, o bucată de săpun si fuga la școală.

Fetele aveau geamantan la modă (era din carton cărămiziu), eu. … valiza lui bădia, dar eram tare mîndru că voi merge cu trenul (de fapt, cu trenul am mers prima dată atunci când am terminat clasa a VIII-a și am dat examen la Școala Profesională de Chimie).

Profesorul mă trimite într-o sală alăturată să îmbrac uniforma. Mă prezint mândru la cancelarie îmbrăcat de gală, cu pantalonii suflecati (erau prea lungi), mâneca vestonului peste vârful degetelor, pantofii târâiș ștrong-ștrong si valiza încuiată cu lacata de la zahata bunicii. Mergeam țanțoș în pas de defilare, ca atunci când se făcea adunarea pionerilor în careu pe unitate.

-Bine, Ciobanu, o să te anunțăm noi când, a zis profesorul.

Am plecat acasă și am așteptat să merg în tabară și… aștept și azi…”.

În amintirea acelor vremuri am hotărât, prin Asociația ”Ulmi-Poleni”, să organizăm o excursie la munte cu câțiva elevi ai clasei a VIII-a, din satul Ulmi, com. Belcesti, satul meu natal, în prima parte a lunii septembrie 2019.
Selecția a făcut-o domnul Popa Ion, profesor de istorie la Liceul Național Iași. La concursul cu tema ,,Istoria satului Ulmi ilustrată la Memorialul Ulmi-Poleni” s-au înscris 14 elevi ai claselor a Vll-a și a Vlll-a, din care au fost selectați șase.

În perioada 13-15 septembrie 2019, am plecat în excursia programată pe traseul: Memorialul ”Ulmi-Poleni”, Castelul Sturza și Mânăstirea Miclăușeni, Poiana Sărată cu Pasul Oituz, apoi Cetatea Râșnov și Parcul Dinozaurilor, de unde cu greu am reușit să-i adunăm ca să mergem să ne cazăm la Vila Florilor din apropierea Cascadei Bâlea din Munții Făgărași.

A doua zi a început cu o vizită la Cascada Bâlea, urcare cu telefericul pe Transfăgărășan la Lacul Bâlea (2034 m), apoi, copii însoțiți de un experimentat al urcatului în munți (Florin Ursache, consăteanul nostru), au urcat culmea Capra (2315 m) spre Vârful Vânatoarea lui Buteanu (2507 m), de unde au admirat Lacul Capra cu panorama ,,Fereastra Zmeilor”.

Am fost profund impresionat de bucuria copiilor când au coborât din teleferic și au văzut uimitoarea priveliște de la Bâlea Lac – stăteau pe loc și se uitau uimiți, roată, roată, când în sus la munți, când la albastrul de cristal al lacului -, apoi, după câteva fotografii, au rupt-o la fugă pe potecă să urce spre Șaua Caprei… bineînțeles, s-au domolit rapid.

Ultima zi a început cu o vizită la Muzeul Badea Cârțan, Cetatea Făgărașului, prin Pasul Oituz și … directia acasă la Ulmi-Poleni.

V. Ciobanu.

Castelul Miclăușeni

Biserica Miclăușeni

 

Cetatea RÂȘNOV

 

La Dinozauri, Râșnov

Cascada BÂLEA

TRANSFĂGĂRĂȘANUL, din teleferic

Vedere asupra Transfăgărășanului, din teleferic

 

BÂLEA LAC , 14 septembrie 2019

 

Șaua CAPRA, Munții Făgărași

 

Lacul CAPRA cu vedere spre Fereastra Zmeilor, Munții Făgărași

 

Muzeul ,,BADEA CÂRȚAN”

 

Un prinț și o prințesă la Cetatea Făgărași

 Cetatea FĂGĂRAȘI

Memorialul ULMI-POLENI, 15 septembrie 2019